קיבלת צו הריסה זה לא סוף פסוק

קיבלת-צו-הריסה-זה-לא-סוף-פסוק_1578477677.jpg

צו הריסה (ביטול צווי הריסה)

נתחיל מהסוף- בטיפול מקצועי ונכון יש סכוי רב לבטל צו הריסה . יש 2 דרכים עיקריות.

הדרך המשפטית והדרך התכנונית. רצוי לפעול במקביל.

למשרדנו ניסיון רב של למעלה מ 30 שנים  בביטול צוי הריסה  הגעה להסדרים /הבנות בנושא האכיפה הרישוי.

 

מה קובע החוק לגבי צו הריסה?

צו הריסה מעוגן בסעיף 238 (א) בחוק התכנון והבניה, ולצורך הוצאתו נדרשת חוות דעת מנומקת של מהנדס מטעם הוועדה המקומית. חוות דעת זו תכלול בתוכה טענה מרכזית אחת: הבניין, או חלק מסוים בו, נבנו ללא היתר בנייה, או לחילופין חרגו מאחד ההיתרים הנדרשים בחוק. בין השאר, מדובר על תוכנית בניין עיר (תב"ע), תוכנית מתאר מקומית (תמ"מ) או תוכנית מתאר ארצית (תמ"א).

הנפקת הצו, אם כן, תיעשה אך ורק במקרים בעלי דרגת חומרה גבוהה באופן יחסי. את הצו יכולה הרשות המקומית לממש תוך פרק זמן קצר ביותר. למעשה, ההריסה של המבנה בפועל יכולה להיעשות תוך 24 שעות (המקרה של הקמת בניין ללא היתר מתאים), או 72 שעות במקרים חמורים פחות.

ל צו ההריסה מצורף, לא פעם, גם אישום פלילי, ולו מכיוון שבעל הנכס, לכאורה או שלא, עובר על החוק.

חשיבותה של פעולה מהירה (ומקצועית)

הצעד הראשון שנדרש לעשות לאחר קבלת צו ההריסה הוא, כמובן, לפנות לבית המשפט. ברמה הכללית, ניתן להגיש בקשה לביטול הצו, או לחילופין לדחיית הפעולה הננקטת כנגדו, באם מתקיים אחד מהמקרים הבאים לפחות:

  • הבנייה שבגינה הוצא הצו, בניגוד להחלטת המהנדס, הינה חוקית.
  • הוכחה שביצוע הצו אינו דרוש לצורך מניעת עובדה מוגמרת.
  • פגם כלשהו בצו המנהלי עצמו, אשר מבטל את תוקפו.

 

קושי מהותי לבעל המבנה

כל אלה מביאים לקושי מהותי לבעל המבנה, אפילו אם הצדק עימו. ניתן לראות כי חובת ההוכחה עליו, וכי נדרש ממנו לפעול במהירות האפשרית – לפני שיהיה מאוחר מדי. למעשה, ככל שממהרים לפעול, וכלל שהסיוע שמקבלים הוא מקיף יותר, כך גדלים הסיכויים לשנות את רוע הגזירה. וזו בדיוק הנקודה בה רצוי להבין את חשיבות השימוש בגורם משפטי מהמעלה הראשונה, הבקיא בתחום ובסעיפיו השונים עד לרמת היסוד.

בהתאם לסעיף 238 א' לחוק תכנון ובנייה, רשאית רשות מקומית להוציא צו הריסה למבנה שחרג או שלא נבנה על פי היתרים קיימים. כתוצאה מכך עשויה הרשות לפתוח בהליכי הריסה בזמן קצר ביותר, וכנגד הבונים אף עלול להיפתח הליך פלילי. אכן, אנשים רבים בישראל כבר מצאו את עצמם בסיטואציה קשה זו, והניסיונות להתמודד באופן עצמאי מול הרשויות לא הובילו לפתרון. יחד עם זאת, בעזרת סיוע משפטי ניתן לפנות לבית המשפט ולהוביל לביטול הצו.

 

כיצד מתנגדים לצווי הריסה מנהליים

על מנת להביאו לביטולו של צו מנהלי יש לפנות אל בית המשפט לעניינים מקומיים, וזאת לא יאוחר משלושה ימים מעת קבלת ההודעה על הוצאתו של הצו. לאחר מכן, בתוך שבוע לכל היותר ייערך דיון הנוגע לפניה, ובהתאם לכך בית המשפט עשוי להורות על עיכוב הביצוע לתקופה קצרה, על ביטול הצו או על דחיית הבקשה. חשוב להדגיש כי מסגרת הזמנים המדוברת הנה קצרה ונוקשה, וזאת מאחר שהרעיון העומד בבסיסו של הצו הוא לאפשר לרשויות המקומיות להתמודד במהירות עם בנייה בלתי חוקית, ולמנוע את השלמתה והיותה עובדה מוגמרת.

 

מתי יבטל בית המשפט צו מנהלי

עורך דינו של הפונה עשוי להציג בפני בית המשפט מספר טיעונים על מנת להוביל למחיקת הצו, או לכל הפחות לעיכובו. ראשית, ניתן לטעון כי עבודות המבוצעות במבנה קיים אינן טעונות כלל בהיתר על פי תוכנית מקומיות, ארציות או אחרות, ומכאן שעצם הוצאת הצו אינה מחויבת במסגרת החוק. שנית, עורך הדין עשוי להציג מסמכים וחוות דעת מטעם מהנדס או אדריכל, המראים כי הלכה למעשה הבנייה לא חרגה מן ההיתרים הקיימים. זאת, בניגוד לדעתו של המהנדס המקומי מטעם הרשות, שעל בסיס קביעתו הוציאה ועדת תכנון ובנייה את צו ההריסה.

 

ביטול צו הריסה

כמו כן, ניתן להביא בפני בית המשפט ראיות לכך שהרשות המקומית פעלה באופן שרירותי וקיצוני במקרה זה, מבלי לבדוק כהלכה את העובדות או להפעיל שיקול סביר. לבסוף, ניתן להביא למחיקתו של צו הריסה בעזרת הוכחות שונות כמו שלמעשה העבודה אינה דורשת היתר (עבודה פטורה מהיתר ע"פ תיקון 101 לחווק התכנון והבניה,) המראות כי אין צורך בביצוע הצו כמו  למניעה של עובדה מוגמרת בשטח, או ש לפני שהגיש המהנדס המקומי את חוות דעתו בעניין כבר היה הבניין מאוכלס.

  • צוו הריסה
  • שימוש חורג
  • קנס מינהלי

 

 

בן קלינגר בעלים- קלינגר היתרי בנייה, רישוי עסקים וייעוץ מוניציפאלי

השירות בפריסה כלל ארצית
טל': 03-6990132

פקס: 6990134 - 03
נייד- בן קלינגר 0523-888813
www.klinger.co.il

[email protected]